Programma

Op dinsdag 14 juli is het zover: na een treinreis van zes uur komen de Nederlandse studenten aan in Berlijn. Vandaag ontmoeten we de Berlijnse studenten en bezoeken we de Nederlandse ambassade.

Na een nacht in het DDR design hotel zullen we aan de fietstocht beginnen. Op de Potsdamer Platz ontmoeten de Nederlandse studenten staatssecretaris Timmermans en Klaus Wowereit, burgemeester van Berlijn. Hij zal aan de hand van deze historische plek vertellen over de geschiedenis van Berlijn.

De fietstocht begint vanaf de Potsdamer Platz. Vanaf hier fietsen we eerst richting de Brandenburger Tor, de gezichtsbepalende poort van Berlijn. Daar wordt de generatie 1989 samen met burgermeester Wowereit en staatssecretaris Timmermans gefotografeerd.

Daarna vervolgen de studenten hun tocht langs de muur richting Gedenkstätte Berliner Mauer. Onderweg passeren we de Reichstag, het huidige Duitse parlementsgebouw en monument voor de Duitse grondwet, en de Hiterlandmauer: oftewel de binnenmuur, de muur aan de Oostkant . De Hiterlandmauer staat op het Invaliden Friedhof, waar de muur een kerkhof doorkruist.

Hierna fietst de groep door naar de Wachturm Kieler Strasse. Op deze plaats ontmoeten we Herr Litfin; de broer van het eerste slachtoffer van de muur, Günter Litfin. Hij heeft zich ingezet voor het behoud van de Wachturm. Hier zal Herr Litfin ons het indrukwekkende verhaal van de dood van zijn broer vertellen.

We vervolgen onze tocht naar de Gedenkstätte Berliner Mauer, waar we ontvangen worden door Axel Klausmeier. Klausmeier is directeur van het informatiecentrum over de Berlijnse muur en schrijver van het boek Mauerreste – Mauerspuren. Bijzonder op deze plek zijn de nog zichtbare Todesstreifen, de strook die het verboden gebied tussen de muur en de rest van het land markeerde.

Na deze ontmoeting is het tijd voor de lunch in het Mauerpark. Tijdens het eten zal journaliste en auteur van het boek Unheile Heimat aanschuiven om met de studenten van gedachten te wisselen over het verleden.

Na de lunch wordt de plek bezocht waar op 9 november 1989 het verkeer als eerste van Oost naar West kon: de Bösebrücke. Op deze symbolische plek ontmoeten we verschillende Zeitzeugen, zoals de Duitsers hen noemen: personen die dit historisch moment zelf hebben meegemaakt, zij zullen hier vertellen over hun ervaringen.

Uiteraard wordt ook het laatste, intacte stuk van de muur bezocht: de East Side Gallery. Vlak na de Wende hebben verschillende kunstenaars dit stuk muur beschilderd, en momenteel zijn de originele kunstenaars bezig met de restauratie ervan. Vele van hen hebben internationale bekendheid verworven door hun werk op de muur. Zij zullen hun werk op de muur, toen en nu, toelichten.

Bij het Deutsches Architektur Zentrum (DAZ) vertelt Joyce van den Berg over haar werk als landschapsarchitecte. Zij bracht het volledige traject van de voormalige muur in kaart en bedacht een bestemming voor de vele hectaren grond rond de voormalige muur. De stukken land zijn vaak nog ongebruikt gebleven in Berlijn. Zij zal in het DAZ haar advies voor inrichting van deze grond aan de studenten presenteren.

Aan het einde van de tocht gaan we eten in Café am Engelbecken. Ook dit café heeft een bijzondere rol gespeeld ten tijde van de Koude Oorlog: het café lag precies op de scheidslijn tussen Oost en West.

Na het eten wordt de dag afgesloten met een debat: 20 Jahre Mauerfall – 20 Jahre europäische Freiheit. Spreker zijn staatssecretaris Timmermans, Iveta Radičová, Slowaakse oppositieleidster, Henryk M. Broder, Duits schrijver en publicist en voorzitter van het Europees Parlement Hans-Gert Pöttering.

Debat Iveta Radicova en Frans Timmermans

Debat Iveta Radicova en Frans Timmermans

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


%d bloggers liken dit: